blog eye-opening

Preventief tegengaan van doorrijder met vals kenteken

Doorrijders zijn een doorn in het oog van tankstationhouders. Kassamedewerkers staan vaak machteloos tegen deze criminelen. Steeds meer ondernemers installeren het autoalert systeem van BigBrother op hun tankstations, zodat het personeel de autos met valse kentekens herkennen, nog voordat gestart wordt met tanken.

Het systeem werkt als volgt: een klant parkeert zijn auto bij de pomp. De camera zoomt automatisch in op het kenteken. De actuele voertuiggegevens behorende bij het kenteken worden bij de RDW opgevraagd. De kassamedewerker ziet binnen enkele seconden op het scherm de kleur van het voertuig, merk en model. Als de gegevens overeenkomen met het voertuig dat wilt tanken, geeft hij de pomp vrij. Als blijkt dat het kenteken niet bij het voertuig hoort, geeft de medewerker de pomp niet vrij. Criminelen of recidive doorrijders gaan er dan als een speer vandoor.

Een gevoel van geruststelling
Als ondernemer kan er preventief iets worden gedaan, waardoor de verleiding bij dieven kleiner wordt. Dit geeft de ondernemer en zijn werknemers een gevoel van geruststelling. Vooral bij stations gelegen in risicovolle gebieden met veel wekelijkse doorrijders kan het autoalert systeem een hoop schade voorkomen.

De extra handeling is aan het begin wel even wennen voor de medewerkers. Als het rustig is, geeft de medewerker de pomp binnen enkele seconden vrij. Tijdens spitsuren kan het soms een paar seconden langer duren voordat de pomp wordt vrijgegeven. Daarom kan er een sticker op de pomp worden geplaatst die uitleg geeft over de beveiliging en het vrijgeven van de pomp. Dat is nog altijd veel klantvriendelijker dan in het buitenland, waar je eerst naar binnen moet voordat je kan tanken. 

Snelle verbinding tussen kassa en pumpwatch
De herkenning van het kenteken en het ophalen van de gegevens bij de RDW gaat via pumpwatch. De signalen in het autoalert scherm zijn gebaseerd op de werkelijke nozzle-out meldingen uit het kassasysteem van Tokheim. Dit alles gaat razendsnel door de speciale verbinding tussen pumpwatch en de Tokheim-kassa. Er is geen vertraging en dat is belangrijk om klanten snel te kunnen bedienen.

Autoalert van BigBrother is bovendien geïntegreerd met een lokale of centrale blacklist. Dit zorgt naast de RDW-informatie ook voor een automatische alarmmelding wanneer een geregistreerde doorrijder of gestolen kenteken wordt gedetecteerd. BigBrother werkt hiervoor samen met deurwaarders. Bovendien worden het beeld, het kenteken en de RDW-gegevens gekoppeld aan de transactie in de kassa. Dit is belangrijk voor controle achteraf, als blijkt dat er toch nog een doorrijder heeft getankt zonder te betalen. Tevens wordt direct de politie ingeschakeld als er iemand met een vals kenteken staat, zij gaan er dan met de dichtstbijzijnde eenheid achteraan.

donderdag 9 januari 2014