blog eye-opening

Real-time beveiligingsbeelden delen met de politie

Tijdens een overval of inbraak is er vaak sprake van hoog oplopende emoties en stress. Hierdoor wordt niet altijd snel genoeg geschakeld met de alarmcentrale of politie. Total, BigBrother, Securitas en de politie hebben de handen ineen geslagen om de pakkans van daders te vergroten. In deze unieke samenwerking wordt gebruik gemaakt van liveview, een systeem waarmee bewakingsbeelden in de meldkamer real-time kunnen worden gedeeld met hulpdiensten.

Wanneer een dreigende situatie zich voordoet, is het allereerst zaak dat het alarm zo snel mogelijk door de tankstationmedewerker wordt geactiveerd. Dit kan gedurende de situatie zijn, maar alleen als het de veiligheid niet in de weg staat. Daarnaast is er een persoon in de meldkamer die getraind is om tientallen camerabeelden te bestuderen naar de aanwezigheid van verdachte personen. Dat is natuurlijk een stuk sneller en goedkoper dan overal fysiek een personeelslid heen te sturen. Bovendien wordt het op die manier makkelijker om van een afstand op ieder gewenst moment een oogje in het zeil te houden. Zodra het alarm geactiveerd wordt, gaat het protocol stil overvalalarm in werking.

Nauwe samenwerking van alarmcentrales
De particuliere alarmcentrale, in dit geval Securitas, wordt ingeschakeld en kan direct live meekijken middels de BigBrother beveiligingscamera’s en de opgebouwde communicatie-infrastructuur rond pumpwatch. De medewerker van Securitas bestudeert de situatie, neemt contact op met de alarmcentrale van de politie en zet de bewakingsbeelden door.

De politiecentrale neemt het vanaf hier volledig over. Eenheden in de omgeving worden ingeschakeld. Zij kunnen dankzij de beelden gedetailleerd worden geïnformeerd over de situatie ter plaatse, het aantal daders, hun uiterlijk en eventuele wapens. Als er gewonden zijn gevallen kan de politie actie op nemen door een ambulance of brandweer in te schakelen.

Winst in tijd en pakkans
Liveview’s belangrijkste aspect is de tijdwinst die wordt behaald. De pakkans wordt hiermee aanzienlijk vergroot en de  veiligheid verbeterd. Bij de ontwikkeling van liveview was het van groot belang om rekening te houden met verschillende beveiligingsprotocollen. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar beelden door te sturen en systemen aan elkaar te koppelen. Door een nauwe samenwerking en een strikt protocol is het toch gelukt een oplossing voor dit probleem te vinden.

De rol van BigBrother
Een belangrijke rol van BigBrother in de oplossing gebruikmakend van liveview is de garantie van camerabeelden. Bij een toepassing als deze, is de beeldkwaliteit en snelheid en stabiliteit van het systeem nog crucialer. Het toevoegen van functionaliteit aan camerabeelden is iets waar BigBrother zich hard voor maakt. Met liveview komt deze visie goed tot zijn recht. Daarnaast moest er binnen een complexe communicatie-infrastructuur van de oliemaatschappij een veilige lijn naar de meldkamer worden opgezet. Hierbij heeft BigBrother een grote rol gespeeld door uit haar uitgebreide en specifieke kennis en ervaring in dit soort oplossingen te putten.

 

donderdag 9 januari 2014