Winst verhogen door intelligente koppelingen

De dader stond haarscherp op onze beelden.

Ewout Klok I Station eigenaar Shell Klok

Ewout Klok vierde recent het vijftigjarig jubileum van het Shell tankstation dat hij in 2000 heeft overgenomen. Als oud-voorzitter van de belangenvereniging tankstations (BETA) is Klok altijd op zoek naar verbeteringen voor de gehele branche en vond in BigBrother een medestander. ''Wij gaan voor A-merken, zowel in de shop als op de luifel. Om de kwaliteit van een homogeen product te waarborgen, is het alleen passend om samen te werken met kwaliteitsbedrijven.''


Innovation

In 1998 hebben we gekozen voor BigBrother omdat zij toentertijd en nog steeds de beste mogelijkheden en ontwikkelingen bieden op beveiligingsgebied. Ze staan er altijd voor open om samen een nieuwe oplossing of integratie te bedenken. Hiervan hebben mijn collega tankstationhouders ook weer profijt.

Recent hebben we op onze pumpwatch de module kentekenherkenning in combinatie met de wasstraat geïnstalleerd. Deze innovatieve module, BigBrother business intelligence, is volop in doorontwikkeling en stelt ons in staat de kentekens te matchen aan onze klantgegevens in het boekhoudsysteem. 

Daarnaast maken we ook veelvuldig gebruik van de andere mogelijkheden binnen pumpwatch. Om doorrijders te herkennen bijvoorbeeld. Bij een bekende benzinedief krijgen we keurig een melding en kunnen we de pomp stopzetten en de klant vragen te betalen. Omdat de kwaliteit van de camerabeelden van zowel de persoon, de auto als het kenteken heel goed is, kun je bijna geautomatiseerd een proces verbaal uitprinten.

Insights

Dankzij BigBrother business intelligence hebben we simpele, praktische veranderingen kunnen doorvoeren. Zo hebben we een combinatie gemaakt met de lokale tankpas. Mensen die van onze wasstraat gebruik maken doen we een aanbieding om ook bij ons te tanken. Zo’n actie is zeer klantgericht en daardoor ook effectief. Het unieke inzicht dat deze module ons levert, maakt deze actie meetbaar en tastbaar.

Maar de systemen kunnen ook voor een groter doel worden gebruikt. In de zomer van 2013 was er in Dwingelderveld, Drenthe een moordzaak. De dader in kwestie zou bij ons getankt hebben. Met de kentekengegevens verstrekt door de de politie konden wij de bijpassende beelden van de vertanking zoeken. De dader stond haarscherp in beeld. Het is een extreem voorbeeld, maar toont wel aan dat je ondersteunend bezig kunt zijn voor overheidsinstanties of opsporingsdiensten.

Impact

Een belangrijke ontwikkeling in 2003 was het terugdringen van de schadepost van doorrijders door het inschakelen van deurwaarders. Door het herhaaldelijk aankaarten van dit probleem en het opperen van mogelijke oplossingen werd de schadepost landelijk teruggebracht van 13 naar 3 miljoen Euro per jaar.

Het is voor ons te vroeg om conclusies te trekken uit BigBrother business intelligence, de module kentekenherkenning in combinatie met de wasstraat. Maar de eerste tekenen zijn zeer hoopvol. De omzetten in de benzinebranche lopen terug, dit zien we ook terug in de december cijfers van het CBS. Vergeleken met deze cijfers scoorden wij beter dan het gemiddelde.

  • Deel