BigBrother & Aggressie Detectie

Als BigBrother zijn wij constant bezig met security. Hoe kunnen we de veiligheid van u, uw medewerlers en uw klanten nog beter garanderen? Om op deze vraag antwoord te geven durven wij verder te kijken en nieuwe ideeën en technologieën te combineren.

Omdat veiligheid staat en valt met mensen is het logisch om vooral daar naar te kijken: De mensen in uw zaak… En specifiek hun gemoedstoestand! Rustige en tevreden mensen zijn immers zelden de oorzaak van ongewenste situaties. Mensen die agressief, dronken en/of high zijn leveren vaak potentieel gevaarlijke situaties op. Zowel voor hun omgeving als voor zichzelf.

Nieuwe databron

In dit tijdperk wordt u platgegooid met clichés, “Data is goud waard” is een veelgehoorde. Vaak zijn clichés op waarheid gebaseerd en dat blijkt ook nu het geval. Tijdens ons onderzoek kwamen we er achter dat mensen die bijvoorbeeld agressief zijn anders bewegen dan mensen die dit niet zijn. Dat is op zich geen nieuw inzicht, u zal dit zelf ook herkennen als u er op let. Maar de vraag die wij ons stellen is: ”Hoe kunnen we dit automatisch herkennen?”

Daarvoor is BigBrother bezig een nieuwe technische oplossing te creëren waarin we een nieuwe databron maken: Het omzetten van videobeelden naar data over het loopprofiel van mensen. We halen informatie uit de pixels van videosystemen en vertalen dit naar data over het bewegen van de persoon  in beeld. Denk bijvoorbeeld aan de hoek van de knie, hoe ver loopt iemand voorover gebogen en hoe snel loopt iemand?

Onderzoek naar gemoedstoestand en bewegen

Nadat we de data op de juiste manier omgezet hebben zijn we er natuurlijk nog niet. Welke data zegt immers iets over de gemoedstoestand van een persoon? Iemand die dronken is loopt bijvoorbeeld minder in een rechte lijn, maar wat typeert een agressief persoon nou echt? De R&D-afdeling van BigBrother is op dit moment bezig dit te onderzoeken en werkt daarbij samen met een paar hele mooie partners

Samenwerking met wetenschappers

Dat deze oplossing interessant is blijkt wel uit de ondersteuning die we krijgen in dit project. Afdelingen van het UMC Utrecht & Hogeschool Zuyd stellen medewerkers en studenten beschikbaar om ons te helpen met dit onderzoek. Een perfecte combinatie vanwege de verschillende kennis die we hierdoor samen brengen. De kennis over mensen & hoe ze denken, beweegprofielen, kinematische variabelen en het meten hiervan komen samen met de kennis van BigBrother over camerasystemen en het analyseren en automatiseren van data op locatie.

Een veilige omgeving voor iedereen

Uiteindelijk werken we samen toe naar een gezamenlijk doel: Hoe kunnen we een omgeving net weer een stapje veiliger maken? Stelt u zich voor: Er is een festival in de buurt geweest en uw medewerker staat alleen achter de kassa. en een groep agressieve mensen komt binnen. Hoe fijn zou het zijn om hier tijdig informatie over te krijgen? Door tijdig te signaleren en preventief op de situatie te kunnen inspelen wordt iedereen in deze situatie geholpen en dát is waar we als BigBrother blij van worden.

Lees ook